ALGEMENE INFORMATIE

Om als mantelzorger in balans te blijven, kan praktische hulp helpen. Denk aan:

  • inzet door een vrijwilliger
  • extra hulp of begeleiding
  • gebruik kunnen maken van specifieke regelingen

INZET DOOR EEN VRIJWILLIGER

In Almere zijn veel mogelijkheden om hulp te krijgen van een vrijwilliger. Hieronder enkele voorbeelden:

  • een maatje voor een jonge mantelzorger om samen leuke dingen mee te doen
  • een maatje voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
  • hulp en ondersteuning door een vrijwilliger bij mensen met een zwaardere hulpvraag door chronische of terminale ziekte (NAH, MS, ALS, kanker et cetera)
  • praktische klussen in en om het huis, tuinhulp en boodschappen
  • administratieve ondersteuning of hulp bij computerproblemen

Zoek naar de mogelijkheden en het aanbod in Almere en bij jou in de wijk in de categorie “praktische hulp”.

EXTRA HULP OF BEGELEIDING

Heb je  behoefte aan extra hulp of begeleiding? Neem contact op met het wijkteam. Zij geven je informatie en advies en wijzen je naar voorzieningen in de wijk of stad. Of ze vinden een vrijwilliger die je ergens mee kan helpen. Heb je professionele zorg of ondersteuning nodig? Dan verloopt de beoordeling en aanvraag via de wijkteams. Meer info vind je op de site van de wijkteams.

Op het Mantelzorgplein Almere vind je aanbod uit Almere, specifiek voor mantelzorgers. Naast dit aanbod, zijn er veel activiteiten waar je in Almere gebruik van kunt maken. Denk aan activiteiten, georganiseerd door buurtcentra die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit aanbod is niet specifiek voor mantelzorgers, maar kan wel helpen voor het vinden van meer ontspanning en balans als mantelzorger. Zo kan deelnemen aan eettafels in de buurt bijvoorbeeld fijn zijn om een keer ontlast te zijn van koken en kan het leuk zijn om daar andere mensen te ontmoeten.

Er zijn ook mogelijkheden op landelijk gebied waar je als mantelzorger uit Almere ook gebruik van kunt maken. Zoals: handige websites of apps voor het regelen of aanvragen van hulp(middelen), informatie over ziektebeelden, wetgeving, aangepaste vakanties, of online coaching.

Omdat dit algemeen aanbod is niet gericht op Almere, worden activiteiten en ondersteuning als bovengenoemd, niet specifiek op deze website genoemd.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Mantelzorg van de VMCA en vraag naar een consulent mantelzorg. Zij wijzen je graag de weg naar mogelijkheden.

VMCA
036-534 14 04
info@vmca.nl
www.vmca.nl

GEMEENTELIJKE REGELINGEN VOOR MANTELZORGERS

Als mantelzorger kun je in de gemeente Almere gebruik maken van verschillende regelingen. Bijvoorbeeld:

Meer informatie over deze regelingen vind je op de website van de wijkteams. Ook voor hulp bij het aanvragen van een van bovenstaande regelingen kun je bij het wijkteam bij jou in de buurt terecht.